logo

  • Station Zenderen
  • Station Zenderen
  • Station Zenderen

overijssel

borne

leader

groenepoort

eu2

dlg2

landschapoverijssel2

regiotwente2

wrd2

pop2

 

 

Het Halt No.9 was vroeger een 'stop'station voor het nabij gelegen Retraitehuis en de kloosters van de Carmelitessen en Carmelieten. Helaas is het karakteristieke en beeldbepalende sfeervolle gebouwtje gesloopt eind jaren 60 van de vorige eeuw.

staionsfoto_1938_-_kopiemuseum_lokomotief_salzbergenDe spoorlijn Almelo - Salzbergen werd aangelegd voor de industrieën in Twente (en met name in Almelo). De lijn werd aangelegd door de Spoorwegmaatschappij Almelo-Salzbergen (AS) tussen 1845 (?) en 1865. De lijn werd geopend op 18 oktober 1865. De lijn werd vanaf het begin geëxploiteerd door de SS (Maatschappij tot Exploitatie van de Staatspoorwegen).
Op 1 november 1865 werd de lijn Zutphen - Glanerbeek, die bij Hengelo aansluit, geopend. Hiermee werd de lijn Almelo - Salzbergen op het Nederlandse spoornet aangesloten.

In 1887 werd de lokaallijn Deventer - Almelo geopend, waarmee station Almelo overstapmogelijkheden kreeg. Later zou de lijn Deventer - Almelo een hoofdspoorlijn worden.

Bij de herverdeling van het Nederlandse net in 1890 kwam de exploitatie van deze lijn in handen van de HSM (Hollandse (IJzeren) Spoorwegmaatschappij).

In 1906 kreeg Almelo nog een overstapmogelijkheid door de opening van de lijn Mariënberg - Almelo. Ook dankzij deze lijn is de belangrijkheid van station Almelo gegroeid.

Vanaf 1938/1939 werd de exploitatie en eigendom van deze lijn overgenomen door de NS (Nederlandse Spoorwegen).

In 1951 werd het tracé Almelo - Oldenzaal geëlektrificeerd met 1500 V gelijkstroom. In 1976 werd het tracégedeelte Oldenzaal - Salzbergen met zowel 1500 V gelijkstroom (tot Bad Bentheim) als 15 kV wisselstroom (vanaf Bad Bentheim), waarmee sindsdien de hele lijn onder draad is.

In 2003 ging het beheer en eigendom van de lijn over naar ProRail en veranderde de exploitatie van de stoptreinen tussen Hengelo en Oldenzaal van NS naar Syntus.

Sinds 2006/2007 wordt het tracé tussen Almelo en Almelo De Riet verdiept.

Momenteel is de spoorlijn nog steeds een belangrijke internationale treinverbinding tussen Nederland en (noord-) Duitsland voor zowel personen- als goederenvervoer.

De spoorlijn Almelo - Salzbergen bestond op 18 oktober 2005 precies 140 jaar.
 
fb2    fb2   twitter2   youtube2

treinkaartje

Station Zenderen

't Halt 9

Zenderen

map